Međunarodni dan dečije knjige

Srpska čitaonica i osnovnoškolci slave knjigu

 

Davne 1805. godine 2. aprila je rođen istaknuti pisac dečijih bajki Hans Kristijan Andersen. Svi se sećamo njegovih velikih dela "Olovnog vojnika", "Ružnog pačeta", "Snežne kraljice"...

U današnje, moderno doba, ove bajke su popularizovane TV emisijama u kojima Andersen čita deci bajke, kao i crtanim i igranim filmovima inspirisani njegovim delom. Zato ne treba da čudi što je upravo današnji dan, 2. april, izabran za Međunarodni dan dečije knjige, a obeležava se od 1967. godine.

Širom sveta upriličena su druženja sa piscima, javna čitanja dečije književnosti, posete bibliotekama.

I učenici naše škole su obeležili današnji dan posetom Srpskoj čitaonici.

Učenici prvog razreda su sa svojim učiteljicama, Zoricom Prokić i Draganom Pušić, posetili biblioteku i upoznali se sa načinom rada i fondom knjiga u dečijem odeljenju. Kroz biblioteku ih je provela Natalija Vlahović, knjižničarka, i predstavila im određena izdanja knjiga primerena za njihov uzrast. Tom prilikom je postavljena i izložba najčitanijih dečijih knjiga i slikovnica. Profesorica Vera Novković, direktorica Čitaonice, čitala je najinteresantije odlomke iz bajki, a na kraju su svi učenici prvog razreda besplatno učlanjeni u biblioteku.

Učenici odeljenja V3 posetili su dečije odeljenje biblioteke, upoznali se sa njegovim sadržajem i pronašli knjigu o kojoj su ove nedelje govorili u nastavi, "Bašta sljezove boje" Branka Ćopića. Profesorice Vera Novković i Majda Tomić održale su zajednički čas i učenike bliže upoznale sa još jednom Ćopićevom pripovetkom.

15524 413859592117193 2647511132733700911 n