Miroslavljevo jevanđelje

"MIROSLAVLjEVO JEVANĐELjE" U SRPSKOJ ČITAONICI U IRIGU
 
U saradnji sa izdavačkom kućom "Mala velika knjiga" iz Novog Sada u Srpskoj čitaonici u Irigu predstavljeno je fototipsko izdanje "Miroslavljevog jevanđelja".
"Miroslavljevo jevanđelje" je najznačajniji ćirilični spomenik srpske i južnoslovenske odnosno srpsko-slovenske pismenosti pisan rukom đakona Grigorija u 12. veku. Nastao je po narudžbini zahumskog kneza Miroslava oko 1185. godine. Knjiga je napisana na pergamentu slovima tzv. ustavne ćirilice, a ukrašena je sa tri stotine stilizovanih minijatura i inicijala, u boji i zlatu. Danas se čuva u Narodnom muzeju u Beogradu, a jedan list u Publičnoj biblioteci u Sankt Peterburgu u Rusiji.
Izdato je fototipsko izdanje knjige i napravljen film „U početku beše reč“ reditelja Boška Savkovića.
Prvi, tj. nulti primerak ovog fototipskog izdanja koji je u vlasništvu Radmila Mulića, vlasnika IK "Mala velika knjiga" predstavljen je u iriškoj čitaonici. Učenici srednje škole i sedmih i osmih razreda osnovne, najpre su pogledali dokumentarni film "U početku beše reč", a potom je g-din Mulić prisutnima govorio o nastanku fototipskog izdanja, problemima nastalih oko same pripreme i štampe, iznoseći niz interesantnih i do sada relativno nepoznatih podataka o ovom neprocenjivo vrednom delu srpske kulture. Učenici su imali priliku da listaju fototipsko izdanje i oprobaju se u čitanju ovih, za njih nepoznatih, slova.
Predstavljanje ove knjige pratila je i adekvatna izložba.
B. Jovičić
1
2
 
3
4
5