Upoznajmo okolinu

Poznato vam je da je od ove školske godine u našoj školi s radom počela izviđačka sekcija.

Sastajali smo se u dva jata. Jedno su činili učenici od 2. do 4. razreda, drugo učenici od 5. do 7. razreda.

Izviđačke aktivnosti nastavljamo i tokom letnjeg raspusta.

Našoj školi su odobrena sredstva Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, tako da će izviđači u saradnji sa Sekretarijatom i PSD „Dr Laza Marković“ iz Iriga biti u mogućnosti da prisustvuju radionicama od 20. jula do 29. avgusta.

Radionice će se odvijati dva puta nedeljno, a tokom njih ćete imati mogućnost da savladate osnove izviđaštva.

Nastavnice Majda i Mira će vas upoznati sa pravilima boravka u prirodi i neophodnom opremom za boravak u prirodi šetnjom do Hopova, Iriškog venca, Perkovog salaša... Naučiće vas da se snalazite uz pomoć saobraćajne signalizacije i planinarske markacije.

Nastavnica Vesna će vas upozaniti sa značajem zaštite životne sredine, kao i sa značajem reciklaže. Vi već znate mnogo o tome, ali to je tema o kojoj uvek može još nešto da se kaže. Tokom šetnji ćete brati biljke i praviti svoje herbarijume.

Nastavnica Mira će vas naučiti da pravite koplje, luk, strelu, praćku. Nastavnica Vesna će vas naučiti da pravite hranilice za ptice. One su im od velike koristi tokom zime. Sa nastavnicom Majdom ćete podizati šatore i praviti kamp, a naučiće vas i kako da zapalite logorsku vatru.

Milena Jocić, zaposlena u Turističkoj organizaciji, naučiće vas nešto više o istoriji Iriga i o njegovom nastanku.

Tokom čitavog projekta ćete biti mali novinari, pisati tekstove o aktivnostima i praviti fotografije. Od njih ćete kasnije sa nastavnicom Majdom praviti zidne novine.

Na kraju projekta ćemo sve to predstaviti u školi nastavnicima, roditeljima i svim građanima Iriga. Tada ćete se i takmičiti koje je jato više naučilo tokom druženja za vreme raspusta.

A najbolje ostavljamo za kraj... Svi učesnici projekta koji budu posetili više od polovine radionica dobiće izviđačke marame i zvanično postati izviđači.

Ukoliko ste zainteresovani za učešće možete se prijaviti na telefon 062373569.