Republičko takmičenje iz istorije

Državno (republičko) takmičenje iz istorije za učenike osnovnih škola ove godine organizovano je u Ivanjici u OŠ „ Milinko Kušić“ povodom obeležavanja 180 godina od osnivanja škole u tom mestu.
Našu školu je na takmičenju predstavljala učenica osmog razreda Una Lukić, koja je išla u pratnji predmetnog nastavnika Marka Ljubičića. Za učenike i nastavnike, učesnike takmičenja, iz Sremskog i Južnobačkog okruga organizovan je odlazak preko agencije „Atić Tours“.

Programom putovanja predviđen je i obrazovan sadržaj za učesnike takmičenja. Putovanje ka Ivanjici počelo je 21. maja 2016. iz Novog Sada. Prvo je posećen Lazarevac i crkva sv. Dimitrija. U kripti crkve se nalazi Spomen kosturnica poginulim vojnicima Kolubarske bitke.

P5213749

P5213766

Putovanje je nastavljeno prema Takovu. Tamo je obiđeno Spomen-mesto Takovski grm gde je Miloš Obrenović podigao Drugi srpski ustanak, a zatim Muzej u Takovu. U Muzeju su izloženi eksponati vezani za Ustanak i istoriju Takovskog kraja, kao i najznačajniji eksponat – originalna slika Paje Jovanovića „Takovski ustanak“.

P5213747

P5213748
Državno takmičenje je počelo u nedelju u 10 sati, svečanim otvaranjem. Rešavanje zadataka je trajalo od 11 do 12 sati. Za nastavnike je organizovana stručna konferencija „Dostignuća savremene istoriografije i njena inplementacija u nastavi“.  Na takmičenju je ukupno učestvovalo 297 učenika sedmog i osmog razreda. Učenica Una Lukić ostvarila je veoma dobar rezultat i u konkurenciji 176 učenika, osvojila 8.mesto!

P5223777

Čestitamo na Uni na postignutom uspehu!